perjantai 25. maaliskuuta 2022

Tilkku-kissan kotiinpaluujuhlat ja niiden valmistelut

Maanantaina jaettiin lapset kahtia ja leikimme puolikkaalla porukalla kerrallaan sisällä. Leikkiympäristöön oli vaihtunut lasten ideasta ritarilinna-leikki, joka on ollut koko viikon hyvin suosittu. Samoin pikku-kissa ja -eläinleikki oli uusi innostava leikki. Käytävälle etsimme yhden lapsen kanssa uusia liikuntatavaroita salin varastosta. 
 
Tiistaina valmistimme lasten ehdottaman kalakakun. Pohdimme ruokapöytäkeskusteluissa, millainen siitä kalakakusta pitäisi tulla. Lapset olivat sitä mieltä, että oikeasta kalasta tehty kalakakku ei maistuisi. 
Olemme varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti yrittäneet koko tämän tarinaseikkailuprojektin aikana antaa lapsille mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. "Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustan demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle yhteiskunnassamme." (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022, 22) 

Lapset saivat osallistua kolmessa ryhmässä kakun tekemiseen. Työtehtävinä oli mm. munien rikkominen, jauhojen mittaaminen ja kaataminen, sähkövatkaimella vatkaaminen, hillon ja kerman levittäminen, koristelu sekä tiskaaminen. Kaikki pääsivät vatkaamaan, kun soijakerma ei ottanut itseensä vaikka sitä kuinka vatkasi. Muuten tehtävät jakautuivat. 

Keskiviikkona meidän tarinaseikkailu sai päätöksen, kun Tilkku-kissa palasi Erkin luokse. Erkki oli juuri korjaamassa traktoria ja oli niin iloinen kun Tilkku palasi kotiin. Lapset kertoivat Tilkun roolista käsin Erkille, missä olivat seikkailleet ja mitä kaikkea oli tapahtunut. Tilkun käydessä nukkumaan, Erkki kävi kaupasta hakemassa maidottoman ja gluteenittoman kala-kakun. Ja ai että se maistui, kaikkien lautaset tyhjenivät. Erkin kotona oli myös lasten suunnittelemat kala-ilmapallot. 
Loppuviikon leikeissä on leikitty pitkäkestoisia leikkejä. Yläkuvissa näkyy pari kuvaa torstaisesta "tanssi"-leikistä lepohuoneessa. Alakuvassa satumetsässä leikkivät tiikerit veneillä. Leikkijät alkoivat pohtimaan, minne se Merikarhun laiva on hävinnyt? Heiltä tuli myös uusia ehdotuksia laivan rakentamiseksi. Lapsemme ovat oppineet meidän työskentelytavan ja he osaavat jo itse alkaa ehdottelemaan muutoksia leikkiympäristöön. Kävimme katsomassa tiikereiden kanssa, kuinka laivasta oli muuttunut upea viidakon jeeppi. 

Perjantaina pressumajan alta löytyvästä eläinhoitolasta muuttui sitten laiva, joka näkyy yläkuvassa. Lapset hakivat sinne Pikku-Merikarhunkin, kun eikö nyt laivakoiran paikka ole laivassa? Mihinköhän me nyt sitten lähdetään purjehtimaan laivalla seuraavaksi? 


Tänään perjantaina jumpassa oli jumpparata ja lopuksi joogaa.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti